مستندسازی برنامه های پیش نیازی | فصل سوم: جانمایی ساختمان ها | شرکت ثریا

مستندسازی برنامه های پیش نیازی | فصل سوم: جانمایی ساختمان ها | شرکت ثریا مقاله عمومی

تاریخ : ۱۴۰۲/۰۶/۱۲
برای استقرار کامل و اثربخش سیستم های مدیریت ایمنی غذا در یک سازمان صنایع غذایی،داشتن زیرساخت ها و ساختمان های مناسب برای تولید و فراوری محصول غذایی بسیار مهم است.

مستندسازی برنامه های پیش نیازی | استاندارد 13963 | شرکت ثریا

قسمت چهارم

قسمت اول را اینجا مطالعه کنید.

قسمت دوم را اینجا مطالعه کنید.

قسمت سوم را اینجا مطالعه کنید.

مستندسازی برنامه های پیش نیازی | فصل دوم: جانمایی ساختمان ها | شرکت ثریا
فصل سوم:ساختمان ها و جانمایی آنها
یادداشت مولف:برای استقرار کامل و اثربخش سیستم های مدیریت ایمنی غذا در یک سازمان صنایع غذایی، داشتن زیرساخت ها و ساختمان های مناسب برای تولید و فراوری محصول غذایی بسیار مهم است.
حتی اگر مستندات یک استاندارد ایمنی غذایی به خوبی طراحی و تهیه و اجرا و تکمیل مدارک و سوابق آن به خوبی انجام شده باشد، اگر سازمان از نظر ساختمان ها و زیرساخت ها شرایط بهداشتی مناسب را نداشته باشد، استقرار سیستم مدیریت ایمنی غذا اثربخش نخواهد بود.
این فصل به موارد کلی در مورد محل استقرار کارخانه و شرایط عمومی ساخت ساختمان کارخانه تولید مواد غذایی اشاره میکند.
 
در تمامی واحدهای صنایع غذایی به طور عمومی، ساختمان ها باید به روشی متناسب با ماهیت عملیات فرآوری محصول غذایی و با در نظر گرفتن منابع بالقوه آلودگی ناشی از محیط کارخانه، طراحی، ساخته و نگهداری شوند. ساختمان ها باید به شکلی با دوام باشند که خطری را متوجه محصول نکنند. 
یادداشت مولف: مثال هایی از بادوام بودن ساختمان ها که می تواند موثر بر ایمنی محصول غذایی باشد می تواند شامل مواردی مانند: زهکشی مناسب سقف ها برای جلوگیری از ورود آب به داخل محوطه های فراوری و استفاده از مصالح ساختمانی مقاوم در برابر ورود جوندگان مانند استفاده از خرده های شیشه در سیمان به کار رفته در دیوارچینی ساختمان، است. 
 
3-1  ﻣﺤﻴﻂ:
باید به منابع بالقوه آلودگی ناشی از محیط منطقه توجه شود. تولید مواد غذایی نباید در مناطقی که مواد مضر می توانند به طور بالقوه وارد محصول شوند، انجام شود.
اثربخشی اقدامات انجام شده برای محافظت از محصول در برابر آلودگی های بالقوه، باید به طور دوره ای بررسی و بازنگری شود.
یادداشت مولف: توصیه می شود تیم اجرای برنامه های پیش نیازی به طور دوره ای و طبق یک برنامه مشخص شرایط محیطی اطراف کارخانه و تغییرات احتمالی آن را از نظر وجود منابع آلاینده یا تغییر در محوطه های بیرونی کارخانه مورد بررسی و ارزیابی قرار دهد و در صورت نیاز بازنگری کند.
    
3-٣ ﺟﺎﻳﮕﺎه و محل استقرار کارخانه:        
حد و مرز محل استقرار کارخانه (سایت) باید مشخص باشد.
دسترسی به محل کارخانه (سایت) باید تحت کنترل باشد.
سایت باید به روش مناسبی حفظ و نگهداری شده باشد.
گیاهانی که می توانند باعث ایجاد آلودگی مستقیم و غیر مستقیم در محصول شوند به طور مثال از طریق افزایش وجود حشرات و لانه گزینی آفات، باید تحت مراقبت قرار گیرند یا حذف شوند.
راه ها، محوطه ها و پارکینگ ها باید زهکشی شده باشند تا از توقف آب جلوگیری شود و باید حفظ و نگهداری شوند.
یادداشت مولف: الزامات این فصل بیشتر باید در زمان انتخاب محل احداث کارخانه مورد توجه قرار گیرد. در زمان انتخاب محل کارخانه باید به منابع آلاینده اطراف آن توجه شود. منابع آلاینده می تواند شامل این موارد باشد: مراکز دامداری، مراکز پرورش طیور مانند مرغداری ها، مراکز جمع آوری و دفن زباله، مراکز تولید چرم، صنایع شیمیایی آلاینده محیط زیست باشد.
همچنین عوامل زیست محیطی مانند وجود رودخانه های آلوده به مواد شیمیایی و فلزات سنگین که می تواند بر روی منابع آب مصرفی کارخانه تاثیر گذار باشد و یا مناطقی که تناوب تکرار بلایای طبیعی مانند زلزله و سیل در آن زیاد است.
در زمان احداث واحد صنایع غذایی باید به حدود و فاصله های مجاز این مراکز آلاینده با محل احداث کارخانه توجه کرد به طور مثال حداقل فاصله لازم یک واحد صنایع غذایی از محل دامداری باید 1000 متر باشد. 
در زمان درخواست متقاضیان احداث واحدهای صنعتی تولید مواد غذایی، این متقاضیان باید قبل از اقدام به هر نوع ساخت و سازی به اداره نظارت بر مواد غذایی مربوط به محل احداث واحد صنعتی مراجعه کنند و از امکان احداث وحد صنعتی در آن محل اطمینان حاصل کنند و مجوزهای لازم را اخذ نمایند. 
 
• الزامات ارزیابی
آنچه در ارزیابی الزامات فصل سوم باید مورد توجه قرار دهید:
جدول-2  پرسش های ارزیابی فصل سوم : ساختمان ها و جانمایی آنها
ردیف هدف از ارزیابی آنچه باید ارزیابی کنید

شواهدی که باید بررسی کنید

ممکن است یک یا چند مورد از شواهد در سازمان وجود داشته باشد.

1  اطمینان از عدم آلودگی محصول با عوامل آلاینده محیط احداث کارخانه

محیط اطراف محل استقرار کارخانه

راه های دسترسی به محل کارخانه و وضعیت زهکشی راه های کارخانه
محوطه اطراف ساختمان کارخانه
(محوطه های بیرون از حصار کارخانه) 
محوطه بیرونی اطراف کارخانه 
(منظور محوطه های اطراف ساختمان کارخانه در داخل حصار آن است)

نقشه محل استقرار کارخانه،سوابق ارزیابی محیطی منابع آلاینده اطراف کارخانه که توسط تیم برنامه های پیش نیازی انجام شده است.
ساختمان و تاسيسات آن در نزديكي منابع آلوده كننده زيست محيطي قرار نگرفته باشد.
سوابق بررسی شرایط محوطه های بیرونی کارخانه توسط تیم اجرای برنامه های پیش نیازی
راه هاي عبوري كاملاً كوبيده و هموار شده باشند، غبار روبي و زهكشي باشند. 
محيط اطراف ساختمان به حد كافي زهكشي شده باشد .
خارج از ساختمان به طوري طراحي و ساخته شده باشد كه از ورود آلاینده ها و آفات انباری پيشگيري كند . براي مثال:درب هاي بدون محافظ وجود نداشته باشد، ورودي هاي هوا به طور مناسب مكان يابي شده باشد و ديوارها و سقف و فونداسيون ساختمان دربرابر نشت آب مقاوم باشد.

 

یادداشت مولف:
در مورد پرسش های ارزیابی این بخش توصیه می شود ، "چک لیست ارزیابی شرایط زیرساختی و برنامه های پیش-نیازی در صنایع غذایی"، را هم ببینید.
.

برای دیدن وبینار آشنایی با برنامه های پیش نیازی PRPs در صنایع غذایی و نحوه ارزیابی چک لیست برنامه های پیش نیازی که توسط خانم دکتر آرام مروی برگزار شده، کلیک کنید.

.

برای اطلاع از شرایط مستند سازی و مشاوره، فرم پیش مشاوره برنامه های پیش نیازی را تکمیل نمایید. مشاوران شرکت ثریا با شما تماس خواهند گرفت.

فرم مشاوره برنامه های پیش نیازی

ایزوثریا

ایزوثریا

مشاوره و آموزش|مهندسی کیفیت|استانداردسازی |توسعه کسب و کار

ایزوثریا مقالات خدمات آموزشی
کارگاه های آموزشی یک روزه
کارگاه های آموزشی
سیستم مدیریت کیفیت
مدیریت ایمنی و بهداشت
صنایع غذایی و زیست محیطی
عمومی سیستم مدیریت
مهندسی کیفیت
دوره های فنی و حرفه ای
محصولات محصولات دانلودی بسته های آموزشی مشاوره سیستم های مدیریت سنجش رضایت مشتری | ISO10004 مشاوره و استقرار استاندارد ISO 10002 مشاوره و استقرار استاندارد ISO 9001:2015 لینک های ضروری صفحه نخست ثبت نام ورود به حساب کاربری

لطفا ابتدا به حساب کاربری خود وارد شوید.